© Layout by Julia E.

MIKÄ MUSTA TULEE ISONA?

03 December 2014

Oltiin tänään Studia messuilla, kiertelemässä kojuja ja tutustumassa erilaisiin opiskelupaikkoihin. Iski ahdistus, sillä mua alkoi pelottaa tulevaisuus. Lukio on menny penkin alle, joten mun keskiarvolla ei pitkälle potkita... Pitää miettiä että minne pääsen ja mitä mä ylipäätänsä haluan opiskella?! Ja tietenkin kolmas asia mikä pyörii mielessä on se, että en halua asua Waltterin kanssa eripuolilla Suomea.
Oon pienestä asti halunu hammaslääkäriksi, mutta kun lukioon mentäessä keskiarvo laski melkein kahden numeron verran.. piti hammaslääkäri unelma sulkea pois ja tilalle tuli suuhygienisti ja näönhuollon ammattilainen. Älkää kysykö, että miksi juuri nämä kaksi, sillä vastausta kysymykseen en itsekkään tiedä! :D 
Toisaalta mua kiinnostaa myös lapset, urheilu ja muutenkin kaikki missä ollaan ihmisten kanssa tekemisisissä. Luokanopettaja, liikunnanopettaja, lastentarhanopettaja yms... Oon jo muutaman vuoden valmentanu eri-ikäisiä luistelijoita ja oon tykänny kovasti kyseisestä työstä! Nyt kun se haku oikeesti lähestyy, niin oon alkanu miettimään, että onko esimerkiksi tämä suuhygienistin työ semmosta, mitä jaksan oikeasti tehdä sit monta vuotta putkeen?! plääh.. en tiedä! Pelottaa ihan liikaa itsenäistyminen, kotoota muuttaminen, ammattivalinta, tukien hakeminen, pääsykokeet yms... Pelottaa se, että mitä jos en ikinä edes pääse opiskelemaan?! Auttakaa!!!
Enhän ole ainoa tässä tilanteessa oleva?
Noista alla olevista kuvista tuli myös mieleen, että katsokaa mun ripsiä!!!! Oon maailman huonoin ripsien käyttäjä, sillä kolmen viikon aikana oon kerran harjannu näitä ja nukun melkein joka yö mahallani.. Kävin laittamassa nämä Reetalla tasan kolme viikkoa sitten ja nää on vieläki näin hyvässä kunnossa! TÄSTÄ linkistä löydät postauksen, jossa esittelen paremmin näitä kyseisiä ripsiä ja sieltä löydätte myös pienen tarjouksen jos jotakuta kiinnostaa! ;)
Untitled Untitled Untitled

38 comments:

 1. Oon itse just ysiluokalla ja yhteishaku tulossa!! En yhtää tiiä mitä tahtoisin tehä ja valehtelematta joka päivä mietin sitä! :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. mmm.. se on niin vaikeeta!! Kannattaa tarkkaan miettii, et löytyiskö esim amiksesta joku puoli mikä kiinnostaa vai meneekö sit vaa lukioon... (kannattaa sit varautuu siihen, et lukiossa pitää oikeesti tehdä töitä ja lukealukealukea!!!) Onhan lukio tavallaan yleissivistävä ja muuten vaa kivaa aikaa, mut kyl mua ehkä vähän harmittaa etten menny amiksee.. ku sielt ois saanu helpommalla hyvät paperit.. Mut turha sitä enään harmitella, tehty mikä tehty :D Tsemppiä sulle valintoihin!!! :)

   Delete
 2. Mullaki abivuosi menossa ja tulevaisuusahdistus kans pukkaa päälle! Just pelottaa ettei pääse opiskeleen ja sit tulee monta välivuotta ja pummii vaa jossai kotona :-( Oon kyl miettiny kans et vois mennä jokski aikaa au pairiksi ja sen jälkee jatko-opintoihi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. pläääh! ihan liikaa vaihtoehtoja!!! :-( toivottavast ajatukset selvis aika pian,... sillä se haku pikkuhiljaa lähestyy !

   Delete
 3. Saanko kysyä mitä luokkaa sun keskiarvo on? Oon käsittäny, että oot ollut todella hyvä koulussa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. no olihan se keskiarvo yläasteen jälkeen 9, mutta lukiossa se laski sinne 7... oisko vähän päälle, joku 7.2 en oo nyt ihan varma :) Kirjotin onneks suht hyvin nyt tossa syksyllä! Edes se vähän helpottaa mun oloa, ku terveystiedosta M ja S2 L :)

   Delete
  2. Eihän tota keskiarvoa katota kauheest muualla ku amiksessa jos oon oikein ymmärtäny? Esim lääkikseen(hammaslääkäri) ois se pääsykoe ja kirjotukset..? :)

   Delete
  3. jos esimerkiksi tuo luokanopettaja kiinnostaa (tai melkeinpä mikä tahansa yliopistokoulutus), niin oikeesti lukiotodistuksella ei ole paljon mitään merkitystä! itellä oli seiskan keskiarvo ja M'n paperit ja olen nyt ekaa vuotta opiskelemassa opettajaksi ! itse opiskelen raumalla ja tänne ei merkannut lukiotodistus muuten kuin äidinkielen L'stä sai 2 lisäpistettä ja E'stä yhden. itse en siis saanut lukiotodistuksesta mitään hyvitystä ja silti pääsin toisella yrittämällä heittämällä sisään :-) lähes kaikissa paikoissa lukiotodistus on jo ihan toisarvoinen ja pääsykokeita painotetaan (ainakin siis yliopistoissa). älä siis todellakaan heitä pyyhettä kehään, vaan rohkeasti yrittämään ja älä huoli vaikka tulisi välivuosi eteen! musta oli ainakin kiva ottaa hetkeks etäisyyttä koulumaailmasta, tehdä töitä ja sit toisella kerralla panostaa täysillä, kun pääsykokeet oli jo ensimmäiseltä kerralta tutut :-) tsemppiä tulevaisuuteen, äläkä murehdi liikaa! asioiden on tapana järjestyä :-)

   Delete
  4. Suuhygienistin pääsykokeisiin meneväJune 2, 2015 at 1:27 PM

   AMK:ssa todistuksella on siinä mielessä suurempi merkitys, että esim. Turkuun suun terveyden koulutusohjelmaan pääsykokeisiin pääsee vain nelinkertainen määrä hakijoita aloituspaikkoihin nähden (alle sata siis), ja haku tapahtuu pelkällä todistuksella.
   Itse hain lukion päättötodistuksella (ka. 8,4) ja ammatillisen koulutuksen todistuksella (ka. 2.85, 3 paras), joista ilmeisesti vain parempi valitaan. Kutsu pääsykokeisiin tuli ja koe on huomenna.

   Delete
 4. eikö sulla ollu kaksoistutkinto?:o mulla on aina ollut sellanen käsitys :-D

  mutta tosiaankin, osaisin kuvitella sut jossain työssä missä olisit ihmisten kanssa:-) mutta tosiaankin, kannattaa tosissaan miettiä mitä työtä jaksaisit tehdä vuodesta toiseen!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aloitin kaksoistutkinnon vasta lukion toisella vuodella eli oon suorittanu vaan kaksi jaksoa sitä sosiaali- ja terveysalaa. Kyl mä nyt yritän hakee johonki ja jos en pääse, niin jatkan amista... Tuntuu vaan tosi turhalta mennä amikseen, ku on niin paljon jaksoja tekemättä, et se on vähän niinku menis lukion jälkee uudestaa amiksee tai sillai :D

   Delete
 5. Piti ihan siirtyä tietokoneelle kirjottamaan ku puhelimella niin nihkeetä laittaa novellia tähän :D Voi kuule, mä ymmärrän tuskas. Olin samassa tilanteessa keväällä. Hain opiskelemaan liiketaloutta niin suomeks kun enkuks. Pääsykoetilanteet oli ihan veikeitä, ennakkomateriaalit ei kovin haastavia, mutta koska mullakin lukio suoriutu B:n ja 7 keskiarvolla niin enpähän päässy. Pisteet jäi toooodella kauas alarajasta, eikä tuo oikeestaan haitannu. Onneks sain töitä syksyllä ja pääsin muuttamaan uuteen kotiin (oon ite asunu yksin 16-vuotiaasta lähtien) toiselle paikkakunnalle (no asuu porukatki täällä :D).
  Mä suosittelen todella kovasti välivuotta, jos et tiiä mikskä haluat. Sulla ei oo mitään muuta mietittävää kun harrastukset, oma elämä ja mahdollisesti työ. Ei koulua, ei lukemista, ei mitään sellasta. Se, mikskä haluaisit suunnata, saattaa tulla ku salama kirkkaalta taivalta. Mä oon tässä siivoustöiden ohella alkanu miettimään erilaisia vaihtoehtoja mitä vois lähtee opiskelemaan. Mulle itelle laulaminen on lähellä sydäntä, joten tähtään siihen elämässäni, mutta koska sillä ei välttämättä elätä itseään takuuvarmasti, oon miettiny muitakin eri urapolkuja. Mikään ei oikeestaan oo kiinnostanu, kunnes menin työpaikkani kautta työterveystarkastukseen ja alettiin juttelee lääkärin kanssa mun unirytmeistä. Oon siis luonnostani yöeläjä, joten klo 4 herätykset on tässä työssä tökkiny tosi paljon vaikka oon saanu tasattua rytmit siihen sopivaks. Mä en myöskään viikonloppuisin tee oikeestaan mitään ja sit alettiin yhes pohtia mulle sopivampia vaihtoehtoja sitten jatko-opiskeluja ajatellen. Tultiin siihen tulokseen, että yötyö ja ihmisläheinen ammatti ois kova sana mulle. Mä oon myös sellanen joka ei baarissa juo, mutta tykkään siitä bilettämisen hengestä. Sit honasin että josko sitä lähtis opiskelee tarjoilijaks ja tätä kautta baarimikoks! Se ois yöpainotteista, saisin olla tuttavienkin kanssa tekemisissä viikonloppusin + vklp tulee hyvät palkat :D Hainkin nyt aikuisopistoon opiskelemaan ja tieto tulee ensi tiistaina pääsenkö opiskelemaan. Oon kuitenkin aika varma tästä valinnasta et jos en nyt pääse, niin haen ensi syksylle. Se on mielenkiintoisin ammatti tähän mennessä. Ei ehkä parhain tuloja ajatellen, mutta ois ehkä mun juttu!
  Mieti säkin sitä mistä tykkäät, millaset työajat ois sun mieleisiä tulevaisuudessa, kaikki tällaset pikkutekijät mitkä loppujen lopuks muodostaa tosi ison merkityksen kun alat valitseen mitä haluut opiskella. Ja oikeesti, edes puolikas välivuosikaan ei tee pahaa! Musta on oikeestaan aika veikee ajatella, että vuosi 2015 alkais _täysin_ uudelta pohjalta uudessa koulussa :) Hakuja kun on keväisin ja joihinkin myös syksyisin.
  Tiiän myös yhen bloggaajan, jolla oli kolme välivuotta vaikka hakikin joka vuonna opiskelemaan hammaslääkäriks. Hän luki itsenäisesti lukiokirjoja vain päntätäkseen pääsykokeisiin. Sitten onni ja lukeminen tuotti tulosta ja nytkö hänellä on toinen vaiko kolmas vuosi menossa koulua :D Kyllä meille jokaiselle löytyy se oma paikka tässä kaiken keskellä. No worries!
  Ps. sori jos tää on sekavaa tekstiä, onhan mulla sentään kohta nukkumaanmenoaika... :DD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Herranjestas! Kiitos paljon tästä pitkästä kommentista (mun postauskaan ei ollu näin pitkä) !! :D Tää sai hiukan mun päätä ylöspäi ja ymmärtämään, et ei oo vakavaa jos ei nyt heti lukion jälkeen tiedä mitä haluaa tehdä. Ehkä mullaki jossai vaiheessa kolahtaa päähän joku ammatti mikä olisi ihan mun juttu! Tää tsemppas mua ihan älyttömästi! ♥ Ja toivottavasti pääset sinne kouluun opiskelemaan nyt kun vihdoin löysit sua kiinnostavan alan! Pidän peukkuja;)

   Delete
 6. Oon ollu samassa tilanteessa joskus. Mutta sitten se vaa yhtäkkiä pamahtaa päähän. Minun tilanteessa se tapahtui niin että olen aina tykänny ruuanlaitosta ja varsinki opettaa muita tekemään jotain hyvää ruokaa mutta samalla tykkäsin myös tosi paljon olla lasteb kanssa. No siinähän se tuli! Köksänopettaja. Ja parhaillaa opiskelen ravintola-alaa:) älä ota liikaa ressiä tuosta vaikka opiskelisitki nyt jonkun alan joka ei enään 5vuoden päästä kiinnosta niin aina vpi opiskella uuden alan!:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oii! Toivottavasti mullaki vaan pamahtaa päähän joku kaunis päivä! :D Kiitoksia tsemppauksista ♥

   Delete
 7. Paljon sun keskiarvo on lukiossa? Ite en omista kovin hyvää lukupäätä ja keskiarvo lukiossa on sen mukainen. Aattelin hakea psykologiaa mutta oon huono matikassa ja pääsykokeissa vaaditaan tilastomatikkaa... Arg. Viestintäkin ois kiva ala mut ahdistaa että kohta koko lukio on ohi ja pitäis oikeesti päättää minne hakee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla sama ongelma ton lukemisen kanssa.:-( Yläasteella pärjäs viel ihan hyvin ja keskiarvokin pysy siellä ysin paikkeella, mutta lukiossa tipahti sinne 7 paikkeille... oisko joku 7.2 en nyt tarkalleen muista. Ei auta ku kova laskeminen ;) Ittelläni on ongelmana englanti... Ku sitä kuitenkin vaaditaan aika monessa paikassa ja ite en osaa sanaakaan tyylii :D

   Delete
  2. Paljonko sulla on englannin numerot suunnilleen ja paljonko oot ite niitä uusinu? Mulla on toi ihan sama, en osaa englantii yhtään ja oon ollu niin kusessa niiden kurssien kanssa.. nyt onneks kaikki on suoritettu ja jokasesta onki joku 5... ja oon kans abi nyt, tiiän suunnilleen mitä haluun opiskella mut yhteishaku pelottaa.. ite mietin vaihtoehtoja tosi kauan ja aloin ottaa asioista selvää jo viimekesänä. Suosittelen selaamaan, selaamaan ja selaamaan eri opiskeluvaihtoehtoja ja ottamaan selvää yhtään kiinnostavista aloista, sillä se oikee ala löytyy! tsemppiä!

   Delete
 8. Mä olin täysin samassa tilanteessa kun sä, vuosi sitten. Valmistuin lukiosta viime keväänä ja abitodistuksen keskiarvo oli 7,23 :) se on ihan hyvä keskiarvo kun on kuitenkin kyse lukiosta!! Kirjotin kuitenkin enkusta A, mokasin esseekysymyksen. Muuten kirjotin aineet M- tasolla :) kannattaa hei muuten tutustua niihin amk- hakukriteereihin jotka uudistu tänä syksynä! (jos aiot ammattikorkeeseen hakea) Hain ite amk- sosiaalialalle opiskelemaan sekä lähihoitajaks. Lähihoitajaks pääsin ja oon varasijalla ammattikorkeeseen! sulla ei oo mitään kiirettä, ollaan niin nuoria vielä!! Pääsykokeissakin oli lähes jokanen mua vuoden tai pari vanhempi :D kannattaa vaan mennä siihen suuntaan mikä itseä kiinnostaa! Välivuosi todellakin kannattaa, voi lähtee reissaamaan kaverin kanssa, jonka itse oon tein :) sekä duunia tehdä niin saa rahaa kasaan! Ja toi on tosi hyvä homma, että oot kaksoislinjalla. Voi joko hakea ammattikorkeesen amiksen papereilla tai lukion tai jopa molemmilla yhessä :) Tsemppiä sulle paljon kevään yo-kirjotuksiin!! don't worry

  ReplyDelete
  Replies
  1. hahha :D mulla iskee ikäkriisi ku täytän helmikuun alussa jo 19.. HYI! mihin ne vuodet oikee menee?:D mutta kiitos sulle tsempistä! ♥

   Delete
 9. Viime vuoden abi täällä hei!
  Ihan eka neuvo: älä stressaa liikaa. Muistan kuinka ite olin vuosi sitten myös ihan paniikissa, että apua kirjotukset ja apua yhteishaku ja apua pääsykokeet. Ja nyt vuosi myöhemmin oon valmistunu ylioppilaaks, muuttanu uuteen kaupunkiin ja päässy unelmieni opiskelupaikkaan. Asioilla on siis tapana järjestyä!

  Ja vaikka et nyt heti pääsiskään opiskeleen tai edes tietäis mihin haet niin ei se todellakaan maailmanloppu oo, välivuodessakin on paljon hyviä puolia. :)

  ReplyDelete
 10. En valitettavasti jaksanut lukea muiden kirjoittamia kommentteja, mutta näin keväällä ylioppilaaksi kirjoittaneena kehotan miettimään tarkasti. Välivuoden pitäminen ei ole syntiä, sehän vai auttaa selkeyttämään ajatuksia! Itse hain vuoden kestoiseen koulutukseen, ja tästä on mielestäni hyvä jatkaa yhdistäen muita pienempiä koulutuksia isoksi kokonaisuudeksi. Ja eihän sitä heti pidä rueta opiskelemaan elämänsä ammattia, kaikki ajallaan :-)

  ReplyDelete
 11. Täällä kans yks viime vuoden abi kirjoittelee..
  Mulla oli vuosi sitten ihan samanlainen tilanne kuin sulla ja osittain se jatkuu myös edelleen..
  Lukioon lähdin 9 keskiarvolla ja sieltä pois 8 keskiarvolla, sain juuri ja juuri sen korotettua viimisillä päivillä. Keskiarvoon oonkin nyt ihan tyytyväinen mut ylppärit sit meni taas ihan penkin alle. kolme C:tä, joista 1 pitkä matikka (ainut johon olen tyytyväinen), B,A ja I+.. Englanti tökkii myös täällä ja hyvä että siitäkin pääsin läpi. Mutta se suurin ongelma, mikä on työtä jota haluan tehdä loppuelämäni? Mulla on ainoastaan kokemusta asiakaspalvelutyöstä kioskilta, kaupasta ja huoltsikalta. Kaupallinen ala ei kuitenkaan tunnu siltä mitä loppuelämältäni haluisin. Päädyin siihen tulokseen että lapset ovat kivoja ja sosiaali- ja terveysala on se mun juttu. Aloihin tutustuessa ei kuitenkaan mikään niistä noussu yli toisen ja viime keväänä pistinkin hakuvaihtoehdoiksi vain eri koulutuksia sosiaali- ja terveysalalta. Sosionomi olisi niistä varmaan kaikkein eniten mun juttu, mutta se oli kuitenkin ala johon edes en hakenut, koska mun pisteet ei ikinä olisi riittänyt siihen kun se on kaikkein suosituin. Loppukeväästä jouduin kuitenkin pettymään ja tyytymään vain kirjeeseen, jossa kerrottiin että mun pisteet ei riittänyt yhenkään hakukohteen pääsykokeihin saakka. Epätoivoisena tutkin aloja ja totesin että jos haluan ees pääsykokeisiin jonnekin niin mun täytyisi valita ala joka ei voisi kiinnostaa yhtään..
  Tietty 2. asteen koulutus on myös yks vaihtoehto lukion jälkeen, mulla vaan oli se jo ongelmana yläasteen jälkeen, että lähdin lukioon koska amiksessa vaan ei ollut alaa mulle, ja lähihoitajan opinnoissa ei oikeestaan kuin lapsiosuus kiinnosta minua. Löysin sitten lastenohjaajan perustutkinnon ja kävin myös siellä pääsykokeissa ja pääsin sisään ihan heittämällä, vaikka tän hetkiset työnantajani sanoivatkin sen olevan vaikea(?).
  Kuitenkin tälle vuodelle olen valinnut välivuoden. Teen töitä ja kerään rahaa niin päästään poikaystävän kanssa muuttamaan kesällä sitten yhteen! Sain siis täksi vuodeksi töitä päiväkerhosta ja toimin siellä lastenohjaajan kanssa 3-5 -vuotiaiden lasten kanssa. Tämä oli mulle ihan mahtava tilaisuus! Nyt pääsen vihdoin näkemään mitä se työ on lasten kanssa ja kyllä mä voin sanoa että tä on mun juttu! Luokan- tai lastentarhanopettaja kiinnostaa mua, vaikeahan niihin on päästä, mutta ainakin pääsykokeisiin saavat mennä kaikki. Ne pääsykokeet ovat siis mulla nyt keväällä kiikarissa ja mikäli ne eivät nappaa niin lykkäsin vuodella tuota lastenohjaajan paikkaa, joten se sitten odottaa syksyllä jos ei mikään muu! Opiskelut siis kutsuu taas:) Ja vaikka säkin murehdit tuota lähihoitajaa että on vaan 2. asteen koulutus ja kestää vielä jonkin aikaa, niin samaa mäkin oon miettinyt kun tulee vielä 3 vuotta toisen asteen koulutusta. Mutta onhan se jokin ammatti edes parempi olla kuin pelkkä lukiopohja! (Ja toivon että saan amiksesta paremmat numerot kuin lukiosta, joten paremmat mahdollisuudet hakea taas jatko-opiskelemaan)

  Tulipa pitkä teksti.. toivottavasti on sulle edes jotain apua, että tiedät ettet ole yksin tässä tilanteessa! Onko waltteri muuten opiskelemassa jossain tai aikooko hakea nyt?

  ReplyDelete
 12. Täällä samassa tilanteessa oleva ✌ tuntuu niin hassulta, että ens syksynä muka olisin jossain yliopistossa, hrr.. Mutta hei, oot kuitenki fiksu tyttö, ja monethan vaihtaa opiskelupaikkaa monta kertaa, ennen kuin löytää mieluisan:) kannattaa siis miettiä tarkkaan, mutta ei oo pahasta jos ei tykkääkkään siitä mitä on lähtenyt opiskelemaan:) ja välivuosi on varmaankin tosi hyvä vaihtoehto, ite aina ennustan olevani niin puhki kevään kirjotusten jälkeen, etten edes jaksa ajatella pääsykokeita..

  ReplyDelete
 13. älä murehdi turhaan, asiat kyl järjestyy. tiiän kyl et nyt voi tuntuu iha hirveelt, et kaikki ajatukset o vaa tossa et ''mitä mä teen sit lukion jälkeen, mikä musta tulee'' ja haluisit vaa et joku kertois sulle et mitä sun pitäis tehdä :D mä itte kirjotin ylioppilaaks viime keväänä ja abi syksystä alkaen sinne ylopisto/amk hakuihin saakka miettisin joka ikinen päivä et mitä teen. Opon kanssa juttelu oli pelkkää ajan tuhlausta eikä ratkaisuja kyl oikeen mistään tuntunu löytyvän.

  Jotenkin mä sit ajauduin hakemaan yliopistoon yhteiskuntatieteelliseen, en tietenkään päässy sisälle ku en lukenut tarpeeks. Mut päätin sit ruveta avoimessa yliopistossa lukemaan sitä ku kiinnostus heräs sitten niitten feilattujen pääsykokeitten jälkeen (mahtava ajoitus). Ja just näitten avoimen opintojen ansiost törmäsin tähän amk koulutukseen mihin mä nyt pääsin sisälle syksyn amk-hauissa ! Joten lyhyesti: Oikeesti ei tarvii murehtii tommosii liikaan, ei se oo niin vakavaa vaikka et tekiskää oikeit päätöksii NYT JUST ku kuitenkin ''ajaudut'' niitä oikeita päätöksiä kohti. :) tsemppiä oikeesti :)

  ReplyDelete
 14. et ole ainut! mä oon viettänyt kohta vuoden välivuotta eikä ajatukset ole selvinnyt mihinkään suuntaan koko aikana. mulla ei oo ollut koko elämäni aikana yhtään ajatusta mitä edes haluaisin tehdä isona, toisin kuin sulla näyttää olevan muutama :-)
  tulevaa kevättä ei kannata stressata! jos haku menee ohi tai penkin alle, se ei elämää kaada. en ymmärrä miten nykyisin niin monella on kiire opiskelemaan ja päästä ammattiin koska työelämässä kerkeää olla niiiin monta vuotta etten näe mitään syytä kauheella kiireellä lähteä opiskelemaan. on ihan ok vuoden tai pari olla opiskelematta ja tutkia itseään ja ajatuksia. harva kuitenkaan pysyy ensimmäisessä ammatissaan koko elämää :-)
  opiskelemaan pääsee varmasti kuka tahansa, eri asia onko ala sitten mieluinen. jos sellainen kuitenkin löytyy, pitää vaan tehdä älyttömästi töitä päästäkseen sisään ja jos ei ekalla onnistu, on vielä montamonta yritystä jäljellä jos malttia löytyy!

  ReplyDelete
 15. Et ole varmasti ainut, jolla on samanlaisia ajatuksia. Mun mielestä kannattaa kuitenkin luottaa siihen, että lopulta löytää sen oman paikkansa ja juttunsa mitä haluaa tehdä. Se on hyvä, että sulla on useampi vaihtoehto mikä kiinnostaa. Itsellä oli sama juttu, että monikin eri ala olisi kiinnostanut, mutta koska jokin piti valita, päätin lähteä opiskelemaan lähihoitajaksi. Nyt olen jo valmistunut, ja mulla on työpaikka, jossa viihdyn. Voi silti hyvin olla, että vielä tulevaisuudessa opiskelen itselleni vaikka kokonaan uuden ammatin, jos siltä tuntuu. Jos sä pääset heti lukion jälkeen opiskelemaan, niin olet valmistumisen jälkeenkin vielä niin nuori, että työvuosia on paljon edessä, minkä aikana mieli itselle sopivasta ammatista ehtii ehkä muuttua. Mun mielestä sitä paitsi vasta työelämään siirryttyä oikeasti näkee, onko ala sellainen mitä haluaa tehdä. Vaikka kesken opiskelujen tai vasta valmistumisen jälkeenkin huomaisi, ettei ala ollutkaan sellainen mitä haluaa tehdä, ja joutuisi lähtemään opiskelemaan uutta ammattia tai vaihtamaan työpaikkaa, niin mikään opiskelu tai työkokemus ei varmasti mene ikinä hukkaan. Mun mielestä elämässä on tärkeintä kerätä muistoja ja kokemuksia. Vaikka et nyt pääsisi heti lukion jälkeen opiskelemaan, niin ei välivuosi mun mielestä tarkoita mitään hukkaan heitettyä aikaa. Aina voi oppia itsestään ja elämästä uutta; oli sitten opiskelemassa tai töissä tai missä vaan. Paljon tsemppiä ja onnea tulevaan! :)

  ReplyDelete
 16. En oo koskaan aiemmin tänne kommentoinu, mutta nyt oli pakko ku ymmärrän sun fiilikset niiiin hyvin. Mulla oli itellä lukiossa myös hirvee stressi siitä mitä haluan tehdä. Mun ympärillä oli ihmisiä jotka oli tienny jo pienestä lähtien mitä ne haluu tehdä ja mulla taas ei oo koskaan oikeen ollu mitään ns haaveammattia. Pitkään yritin pakottamalla etsiä itelleni jotain ja meinasin lähteä vaan muiden perässä johonkin yliopistoon (mm. Englantiin joka ei todellisuudessa ees tunnu sopivalta paikalta mulle), mutta lopulta tajusin et en mä sitä halua. Mulle on hirveen tärkeetä lähteä lukemaan jotain mikä mua oikeesti kiinnostaa ja en haluu eka lähtee lukemaan jotain ja lopulta vaihtaa ku aihe ei enää kiinnostakkaan. Toki voihan niin käydä ihan hyvin vieläki mut tällä hetkellä ei tunnu siltä :D sen takii päätin siis pitää välivuoden ja en oo katunu päätöstä hetkeäkään. Mä keksin heti jo viime syksynä mitä haluun lähtee lukemaan ja tiiän että se johtu pelkästään siitä että päätin pitää välivuoden, tehdä töitä ja oikeesti rauhassa miettiä mitä haluun tehdä.

  Mun neuvo sulle on siis: älä ota liikaa stressiä siitä mitä haluut lähteä lukemaan lukion jälkeen. Sulla ei todellakaan oo vielä mikään kiire! Hei mä täytän kohta jo 21 ja haen toista kertaa kauppikseen keväällä :D jos sulla ei tuu mitään valaistumista keväällä siitä mitä haluut tehä nii ota ihan rohkeesti välivuosi, kukaan mun tuntema henkilö (mä mukaan lukien) ei oo koskaan katunu sellasta päätöstä. Mielummin mietit rauhassa mitä haluut ku teet hätiköidyn päätöksen vaan siks että on sellanen olo, että lukion jälkeen on pakko heti jatkaa - välivuotena yleensä kaikki selviytyy. Ja seki et jos sua oikeesti kiinnostaa hammaslääkikseen hakeminen nii älä jätä sitä pois vaan sen takia ettei lukio menny ihan putkeen! Sinneki on kuiteski pääsykokeet, joten loppujen lopuks jos jaksat vaan lukee ihan täysii kokeeseen voit hyvin päästä sinne vaikket loistanukkaan lukiossa. Mulla itelläkään ei menny lukio ihan putkeen, mutta silti päätin hakea kauppikseen, hyviä lähtöpisteitä en todellakaan todistuksella saa, mutta pelkällä pääsykokeellaki voi päästä sisään jos jaksaa vaan tsempata ihan hulluna! Ja uskon, että jos joku asia oikeesti kiinnostaa tarpeeksi nii sitä kyllä jaksaa :)

  Tulipas nyt kauhee romaani :D mutta siis tsemppiä sulle ihan kauheesti kaiken kanssa! Teet vaan rohkeesti omat päätökses siitä mitä haluut ja mitä et haluu tehä ja rauhassa mietit asiat läpi :) yritä olla stressailemmatta liikaa vaikka helppohan se on sanoa :D

  ReplyDelete
 17. Jos kiinnostaa terveys + lapset, hae terveydenhoitajaksi niinkuin minä! Ihan paras koulutus ja monipuolista sekä työpaikkoja varmasti riittää. Koulutusohjelma löytyy jopa Salosta (Turun amk) ja Turusta :)

  ReplyDelete
 18. mä oon peruskoulun vikalla luokalla ja yhteishaku alkaa kohta kummitella... syksyllä mulla oli selvät suunnitelmat että lukioon ja siintä sitten opiskelemaan liikunnanopettajaksi, mutta nyt en olekkaan enää varma haluanko mä lähteä lukioon, varsinkin kun mun opiskelumotivaatio on jo nyt ihan nollilla. Liikunnanopettaja olis tosi mielenkiintoinen amatti, mutta haluanko mä tosiaan tätä? Toisaalta mulla on ollut mielessä jo kauan lähteä amikseen stailausalalle, koska liikunnan lisäksi lähellä sydäntä on myös kauneus ja muoti. Nyt pitäisi enää päättää kumpaan mä haluan lähteä, mutta kyllä tuo stailausala alkaa kummasti vetää puoleensa.... :D

  onnea sulle jatko-opiskelupaikan miettimiseen, kyllä sä opiskelemaan pääset ;)!

  ReplyDelete
 19. Et oo ollenkaan ainut tossa tilanteessa! Itekki just abivuotta viettelen ja kohta pitäis hakee enkä ollenkaan tiiä minne! Ja mulla just toi sama, että keskiarvo oli ysi ysiltä päästessä ja nyt se on alle seiskan... Hieman tympäsee. :D Ja tosi jännä ku itekki oon just miettiny tota suuhygienistin alaa ja varmaan haenkin jos en muuta keksi. Mulla kans on toi sama ongelma että en koe sen olevan semmonen ammatti mitä jaksaisin koko aikuisiän tehdä.. mutta tsemppii sulle!! :)

  Ja ihan btw tuli mieleen tällanen ehdotus mikä tekis mielekkäämmän tästä blogista. Ois kiva jos enemmän jaottelisit tota tekstiä että jättäsit ihan kokonaisen rivin kappaleiden väliin ja vielä parempi jos laittasit kuvia väliin ettei teksti ois yhessä pötkössä ja ois kivempi lukea :-)

  ReplyDelete
 20. Tsemppiä! Oon ehkä yltiörealisti ja varmasti tää ei koske kaikkia, mutta jos jo lukiossa lukeminen tökkii ja opiskelu tuntuu "raskaalta", niin ei se meno yliopistossa ainakaan helpotu. Itse kirjoitin L,E,E,M,M,M paperit lukiosta ja keskiarvo oli n. 8,5. Lukeminen ei ole itselleni ikinä ollut ongelma ja pääsykokeisiin lukeminen ei tuottanut vaikeuksia. Nyt yliopistossa ensimmäistä vuotta opiskelevana lukumäärät ovat kasvaneet sadoista sivuista tuhansiin, joten suosittelisin pohtimaan juuri ammattikorkeakoulua tai ammattikoulua. Hyviä vaihtoehtoja kaikki ja välivuosi ei varmasti ois pahaa tehny mullekaan :)

  ReplyDelete
 21. jos haet amkiin niin kannattaa ihan suoraan taktikoida ja skipata nää turku/helsinki/tampere kohteet ja hakee johonkin vähän helpompaan paikkaan esim. Poriin, mikkeliin yms mitä näitä on. Amkiinhan lasketaan lähtöpisteet ja jos ne on huonot ei pääse edes pääsykokeisiin : ( mä itse halusin aina lääkikseen mutta fyssa ja kemma ei oikeen toiminu joten hain sitten terveydenhoitajaks, koska siinä yhdistyy niin moni muu ammatti ja taktikoimalla (ka 7,2 ja äikästä E, reaalista L ja enkusta A) hain suoraan ykkösenä Poriin johon on vähän matalammat rajat ja sain sinne sen +5 lisäpistettä ja pääsin ykkösellä suoraan lukiosta sisään pisteillä 80 ja 80 oli raja:D mulle ainakin kaikki hoki et hae sinne kaupunkiin (turkuun) minne halut, mutta järki hoi jos et pääse es pääsykokeisiin niin miks ihmeessä hakea sinne?
  Terkkarista sen verran, et tää koulu kestää 4v ja tässä tulee samalla sairaanhoitajan paperit, eli pääsee myös kirurgian, lastentautien yms harkkoihin (esim leikkaussaliin how cooool) ja työmahdollisuuksia on sit niiin monia tulevaisuudessa kun voi tehä terkkarin hommia tai sairaanhoitajan: ) ainoo että tää eka syksy on ollu yllättävän rankka, paljon esseitä ja ryhmätöitä, joku viikko voi olla joka pv koulu 8.30-19.00 ja nyt tulevaan tenttiin on 4 paksua (yli 1000 sivua) kirjaa luettavana, onneks aluetta nyt sit vähän rajattiin. Mutta siiis amkissakin joillain aloilla on oikeesti tosi rankkaa ja täällä on vielä se läsnäolopakko monilla tunneilla toisin kuin yliopistossa, et ei kannata sitä yliopistoo lukemismäärän takia hylätä, on tää amkikin aika raskasta : /

  ReplyDelete
 22. Millä toi sun banner (vai miksi ikinä sitä nyt kutsutaankaan) on tehty ? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ulkoasuun liittyviä kysymyksiä kannattaa kysyä Julialta :) http://karin-julia.blogspot.fi

   Delete
 23. Kiitos paljon teille kaikille vinkeistä ! Näistä oli apua !♥:)

  ReplyDelete
 24. Itekin samat fiilikset pyöriny päässä jo vuoden verran :D Meen ite lukion neljään vuoteen eli valmistun keväällä ja itelläkin on hieman hakusessa että mitä haluan lähtee opiskelemaan.

  ReplyDelete