© Layout by Julia E.

FIILIKSIÄ YO-TULOSTEN SELVITTYÄ..

20 May 2015

Mä halusin jakaa hiukan mun fiiliksiä yo-kirjoituksista ja siitä, että minä olen nyt YLIOPPILAS! Ensinnäkin haluan sanoa nuoremmille eli niille, joilla on kirjoitukset vasta edessä, että ÄLKÄÄ STRESSATKO! Yo-kirjoituksista tehdään ihan liian iso juttu ja niillä pelotellaan ihan liikaa. Tai no, mulla on tullu ainakin sellanen fiilis. Jos mä selvisin niistä... niin myös te tuutte selviämään!
Mä oon meinaa sellanen ihminen, joka vihaa lukemista! Yläasteella kun koealueessa oli vain se joku 30sivua lukemista, niin keskiarvo pysyi ysissä. Lukioon mentäessä mun numerot kuitenkin romahti ryminällä alas... (Jatko-opiskelu paikkaa hakiessa mua oikein hävetti kirjottaa KA kohtaan 7.2!) Lukion ensimmäisen koeviikon jälkeen oon miettiny, että seuraavalla koeviikolla mä sitten luen! Niin se vaa jatku ja lukio loppui, ennen kuin ehtisin edes alottaa.

Yo-kirjoituksissa mä kuitenkin pärjäsin yllättävän hyvin ilman lukemista. Syksyn kirjoituksiin päätin aloittaa lukemisen hyvissä ajoin heinäkuussa. Luin terveystiedon kirjasta 50 ensimmäistä sivua ja siihen se lukeminen sitten jäi. Kun kesäloman jälkeen alkoi koulu, joka ikinen opettaja ja myöskin kaikki ympärillä olevat kaverit eivät jutelleet mistään muusta kuin kirjoituksista. Siinä vaiheessa mua alkoi ahdistaa! Ahdistaa se, että kuinka iso luku-urakka mulla on vielä edessä... Se ahdisti mua niin paljon, etten halunu jatkaa siitä 50sivusta enempää. Edeltävänä iltana ennen koetta  mä päätin avata netin ja lukea nuuskasta, koska olin ihan varma, että siitä kysytään terveystiedon kokeessa. Opettelin siitä kaiken, jotta saisin edes yhden tehtävän oikein, mutta turhaa oli. Ei meinaa kysytty mitään nuuskasta, mutta yllättävän hyvin mä niihin papereihin sain kuitenkin tekstiä ihan maaliasjärjen avulla. Luin kysymykset tarkkaan ja kaikkiin kuuteen tehtävään yritin vastata edes jotain. Syksyllä kirjoitin myös Suomi toisena kielenä, mutta siihen en oikein voinut millään tavalla edes valmistautua. Noh... Sieltä tuli L ja terveystiedosta M. Olin siinä vaiheessa kyllä enemmän kuin tyytyväinen! Vaikka ennen terveystiedon kokeeseen menoa sanoinki: ''ihan sama, meen sitten keväällä uusimaan'', niin tulosten selvittyä en menny sitä tekemään.

Sitten oli vuorossa kevään kirjoitukset, jolloin kirjoitin lyhyen matikan ja Venäjän. Näissä kahdessa oli jo enemmän haastetta. Venäjää mä luin sen verran, että suoritin ennen kirjoituksia itsenäisiä kursseja, mutta matikan kanssa kävi samalla tavalla kuin syksyllä terveystiedon kanssa. Aloitin urakan vuoden vaihteessa laskin yhden päivän Porvoossa ollessani (koska ei ollut muutakaan tekemistä) ja siihen se sitten jäi. Mun edellisestä matikan kurssistakin oli piiitkä pitkä aika, joten kokeeseen mentäessä mulla ei ollut minkäänlaista laskurutiinia. Apuna oli kuitenkin maol ja laskin♥ Mä yritin vastata kaikkiin kymmeneen tehtävään, mutta kokeesta poistuessa oli aivan kamala fiilis! Illalla kun katoin oikeita vastauksia netistä, olin ihan varma, että nyt pyöritään siinä A:n rajamailla ja että ei hyvältä näytä. Alustavat pisteet olivat kuitenkin yllättävän hyvät ja YTL:n vielä paremmat! Mä sain meinaa Venäjästä E:n ja matikasta M:n!!!! Tottakai näin jälkeenpäin ärsyttää se, että olisin saanu lukemalla entistä paremmat arvosanat, mutta oon erittäin tyytyväinen näihinki.

Oon ihan älyttömän ylpee itsestäni ja tietenkin myös mun ihanista kavereista, joista tuli myös ylioppilaita!♥ Mulla on ollut koko lukion ajan ihania ihmisiä ympärillä ja he ovat tehneet koko lukio ajastani ikimuistoisen! Oon onnellinen, että nyt on lukio selätetty, mutta samalla on myös tosi haikeet fiilikset, sillä seuraavaksi kaikki lähtee eripuolille Suomea tai jopa maailmaa... Tästä lähtien en enään nää mun ihania kavereita joka päivä koulussa tai edes joka viikonloppu rikalassa/piihovilla... tai no ei sitä koskaan tiedä jos iso osa meistä jääkin vielä tänne Saloon pitämään välivuotta tai ehkä usempaakin...:D

Tässä lyhkäisyydessään pieni vinkki: En itse siihen pystyny, mutta kannattaa aloittaa ajoissa, jotta ei tuu sitten paniikkia ja yrittäkää välttää taukoja. Lukeminen on meinaa samanlaista kuin esimerkiksi salilla käyminen. Jos pitää tauon, aloittaminen uudestaan tuntuu ylitsepääsemättömän vaikeelta. Jos lukemisen alottaminen venyy pitkälle, niin lukekaa edes ensimmäinen kirja, sillä sieltä tulee ne perusasiat, joilla potkii jo pitkälle! Ja jos tuleekin joku ''este'' lukemiselle, niin yritä kuitenkin kokeessa täysillä jos vaikka käykin yhtä hyvä tuuri ku mulla :D En suosittele sitä, että pyhitätte koko viimeistä lukio vuotta pelkästään lukemiselle.. Muistakaa antaa reilusti aikaa itsellenne mutta tietenkin myös kavereille!♥

IMG_1823 IMG_1819 IMG_1821 (1)
Muutama kuva Waltterin yo-juhlista. Vajaan kahden viikon päästä on mun vuoro vetästä valkolakki päähän! c(:  Onnittelut vielä kaikille uusille ylioppilaille! ♥

36 comments:

  1. Tosi kiva teksti, vaikken itse lukiossa ookaan. Tästä saa varmast tsemppiä nuoremmat. Onnea!!

    ReplyDelete
  2. Paljon onnea sulle:)! Mulla kävi taas niin että ytl:ässä pisteet laski matikassa ja psykassa,jolloin sieltä tuli huonommat tulokset alustaviin nähden...mutta ei mahdamitää.. Onneks sain muutaman M:n kuitenkin.. Pääasia että on ylioppilas:)! Myös mun keskiarvolle kävi lukiossa ihan samanlailla kun sulle ja hävetti kirjottaa hakuun 7.2... Mutta sain nostettua sitä keväällä 7.5 ja toivon että saisin vielä pääsykoekutsun..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No höh.. toi on kyl varmaan hirvein tunne ikinä ku alustavista saa vaikka M ja ytl:ssä laskee C... Parilla kaverillani kävi sillai ja ei ollu kyl kauheen kivaa:(
      Onnea vielä sullekin! ♥

      Delete
  3. kuka muka uskoo ettet oo lukenu noihin...mä luin iham helvetisti jopa kaikki yöt ja ka B...oon semi hyvä koulussa koska lukion ka 7.8

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noh .. usko tai älä, mut mul kävi tuuri! :D Miksi valehtelisin lukemattomuudesta ? vanhempani ja esim Waltteri lukevat blogiani ja he varmasti tietävät mitä oon tehny jne.! Mul on kato helpotuksena se, et mun ei tarvinu kirjottaa enkkuu (jossa oon ihan surkee) ja äikkää, vaan niiden tilalle helpotuksekseni Venäjän ja Suomi toisena kielenä.. joista tulikin sit ne parhaimmat arvosanat. Matikassa oon ollu aina suht hyvä ja terveystiedossa nyt pärjää OIKEESTI ihan vaan sen maalaisjärjen avulla. Kirjotin vaan neljä ainetta, koska menin sieltä missä aita on matalin.. Ja mun onnekseni pääsin kirjottamaan ne mun vahvimmat aineet, jotka on ainoot mistä oon saanu lukion aikana edes yhden 9, jos ei lasketa (liikuntaa, musiikkia, kuvista :D)

      Delete
    2. Ihmiset oppii eritavalla! Liisalla voi olla esimerkiksi kuulomuisti että kjonkun verran on kuitenkin jäänyt päähän myös tunneilta. Vaikkei ehkä sitä kaikkea mahdollista.

      Delete
    3. jep!!^^ lukemalla en ainakaan opi... :D

      Delete
    4. mulla oli ka tasan 7 ja kirjotin E paperit:D ihmiset keskittyy ihan liikaa siihen, kuinka paljon pitäs määrällisesti lukee. ite luin kirjat kertaalleen läpi mutta sisäistin asiat ja pärjäsin:)

      Delete
    5. ainiin ja onnea Liisa!!:)

      Delete
  4. Onnea !! :) Mä ilmoittauduin eilen lyhyen matikan ja pitkän englannin syksyn yo-kokeisiin. Ahdistustaso asteilkolla 1-10 on 10 jo nyt, varsinkin kun tiedän et kesällä tulee hirveitä vaikeuksia päästä lukemaan, kun on niin paljon houkutuksia mennä tekemään kaikkea muuta. Innostun alussa lukemisesta joo mutta tavoite alkaa unohtua ja koko homma hirveeltä pakkopullalta ni tuntuu jo tällä hetkellä siltä, että englannista se I tupsahtaa. Kirjoititko muuten äidinkielen vai suomi toisena kielenä, ja minkä sait siitä ? Itse mietin kovasti tällä hetkellä että kumpi kannattaisi kirjoittaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jos on mahdollisuus kirjoittaa suomi toisena kielenä, niin ehdottomasti se!!!! Saat siitä helposti hyvän arvosanan ja kuitenki hakiessasi jatko-opiskelupaikkaa se arvostellaan ihan samalla tavalla kuin äidinkieli! Itse sain siitä L! Jos englannin kanssa ongelmia, niin hyvä että kirjoitat sen jo syksyllä, niin on ainakin sitten vielä mahdollisuus uusia keväällä;) Ja ei kannata stressata! Kyllä se hyvin menee, uskot ittees! ♥

      Delete
    2. Hihii :) Englannin otinkin onneksi kokeilumielessä, vaikka sen haluankin samalla saada pois alta jotta ei jäis keväälle sitä sitten. Ja mustakin alkaa tuntumaan, että mun ei kannata kiduttaa itseäni äidinkielen kokeella kun voin hyvinkin valita suomi toisena kielenä kokeen. Ja kiitos kannustuksesta, ihanaa päivänjatkoa sulle ! :) <3

      Delete
  5. Eikö sun äidinkieli siis oo suomi kun sait kirjottaa suomi toisena kielenä eikä äikkää? :)

    ReplyDelete
  6. Minne aiot hakea lukion jälkeen?:) ja paljon onnea uudelle ylioppilaalle!!

    ReplyDelete
  7. Onko sulla vaikeuksia suomenkielen kanssa vai ruotsi äidinikielenä tai miks sulla on suomi toisena kielenä? Ku mulla kansa on toi suomi aik vaikee nii mietin voiko sen muka vaan ottaa s2? Ja pitääkö sitten joku toinen kieli olla äidinkielenä esim. ruotsi tai englanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mun äidinkieli on venäjä, joten sen takia päätin kirjoittaa S2:) kävin lukiossa kyl melkee kaikki äikän kurssit, sillä s2 kursseja oli tosi huonosti saatavilla ... sain äikän kursseist ysejä ja kaseja eli siis hyviä numeroita, mutta siitä huolimatta päätin kirjoittaa s2, kun kerran oli siihen mahdollisuus :)

      Delete
  8. Saitko kirjotuksissa jotain helpotusta sen takia, että sun äidinkieli on venäjä eikä Suomi? mutta onnea hienosta suorituksesta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sain valita yhden aineen, jonka pisteisiin lisättiin yksi piste. Terveystietoon eli reaaliin valitsin sen yhden lisäpisteen :)

      Delete
  9. Paljon onnea loistavasta suorituksesta! En ymmärrä tota juttua, että sait jostain ylimääräsen pisteen ja sait valita mihin aineeseen laitat sen? HÄH? Voitko avata tätä mulle kenties vähän? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :DD siis mun piti toimittaa sillo lukion kanslian kaut ytl:ään lähtevä vieraskielitodistus se juttu toimii samalla tavalla kuin esimerkiksi se, että lukihäiriöiset saa lisäpisteen valitsemaan aineeseen :) yritin nopeesti ettii ytl:n sivuilt tota juttuu mut en löytäny nyt tähän hätään :D

      Delete
    2. https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Sairaus/fi/fi_viki_maarays.pdf tuolta löytyy lisätietoa :D

      Delete
  10. Sullahan meni ihan superhyvin, onnea! :)

    ReplyDelete
  11. Odottelin tätä postausta kuin kuuta nousevaa, ja odotus palkittiin! Toivottavasti mahdollisimman moni (tuleva) lukiolainen ja yo-kirjoituksiin osallistuva lukee postauksen! :) Pakko jakaa tähän myös oma tarinani kolmelta vuodelta..

    En myöskään pidä lukemisesta, enkä ikinä pitänyt itseäni tulevana lukiolaisena. En käynyt lukioiden avoimissa ovissa tai mitään vastaavaa, mutta loppujen lopuksi 9. luokan haussa laitoin itselleni vain yhden hakuvaihtoehdon: lähimmän lukion, koska en keksinyt amiksistakaan itselleni sopivaa alaa. Pääsin sisään, ja ensimmäinen vuosi oli yhtä tuskaa. Olin ajatellut lukioon hakemisen tuovan itselleni lisäaikaa miettiä tulevaisuuttani, mutta aika ei kyllä siihen riittänyt.. Itsetunto romahti, kun samalla vaivannäöllä kuin yläasteella ei enää pärjännyt ja numerot tietysti laskivat. Opiskelutekniikka oli totaalisen hukassa ja en todellakaan kokenut kuuluvani lukioon. Ei ollut harvinaista, että koeviikolla palauttelin täysin tyhjiä konsepteja ja näin ollen uusintakokeet kävivät hyvinkin tutuiksi.. Usein olin uusimassa kokeita ainoana oppilaana. Ahdistus oli siis suuri, kun muut luokalla pärjäsivät hyvin ja silminnähden nauttivat lukioelämästä. Päätin lopulta yrittää hakea pois kaikessa hiljaisuudessa lukiosta, ja ovet ammattikouluun olisivat auenneetkin minulle ensimmäisen vuoden jälkeen. Pitkän harkinnan jälkeen en kuitenkaan ottanut paikkaa vastaan. Tuijotin ensimmäisen vuoden todistukseni numeroita, jotka olivat yläasteen yseistä ja kaseista laskeneet hurjasti. Keskiarvo taisi olla juuri ja juuri seitsemän.

    Joku asia minut kuitenkin sai jäämään lukioon, sillä en ottanut amiksen paikkaa vastaan. Toinen vuosi starttasi lukiossa, ja vaikka vuosi oli rankka, niin samalla löysin ns. itseni opiskelijana. Löysin oman tapani oppia ja lopetin itseni vertaamisen muihin. Asetin itselleni tavoitteita, ja olin tyytyväinen jos ne tavoitin. Ymmärsin myös heikkouteni (kielet, matikka) ja vahvuuteni (reaalit). Suurin heikkouteni oli etenkin (pitkä) englanti, jonka takia ajattelin, etten tule valmistumaan ylioppilaaksi. Harjoitus yo-kokeet menivät aina penkin alle, ja kiinnostus yrittämiseenkin alkoi lopahtaa.

    Syksyllä koitti ensimmäiset kirjoitukset, joihin olin yrittänyt kesällä lukea. Ruotsin lukeminen jäi nollaan, kuunteluharjoitteluja lukuunottamatta. Panostin siis enemmän terveystietoon, mutta en niin paljoa kuin olisin halunnut.. Tuntui vaan niin vastenmieliseltä istua kirja kädessä. Luin kirjat kerran läpi, ja astelin pelottavan rauhallisin mielin syyskuussa kirjoitussaliin. Lopulta alustavat tulokset kerrottiin, ja terveystietoni lähti ja palasikin E:nä. Tämä avasi silmäni, ja sain enemmän itsevarmuutta. En tiedä, kuinka kevään kirjoitukset olisivat sujuneet, jos en olisi tajunnut ja hyväksynyt "että minusta on tähän".

    Luovuttaminen tuntui siis aluksi hyvältä vaihtoehdolta, ja nyt, tulevana ylioppilaana, olen älyttömän ylpeä itsestäni, etten luovuttanut. En kirjoittanut yhtään laudaturia, mutta ei ollut tarkoituskaan. Olen voittanut itseni, oppinut hyväksymään heikkouteni ja vahvuuteni, sekä näyttänyt itselleni ja muille, kuinka asenne voi ratkaista. Päättötodistuksen keskiarvoni on tasan 8 ja englanti, jonka kanssa kamppailin kaikki vuodet, meni kirkkaasti läpi - vahva B sieltä tuli.

    Jos joku tämän valtavan pitkän sepustuksen jaksaa lukea, niin muistakaa uskoa itseenne! En itsekään uskonut asenteen merkkaavan niin paljon, ennen kuin esimerkiksi juuri englannin hylätyt kurssiarvosanat ja kaikki se työ ja tuska palkittiin..
    Onnea ja menestystä kaikille koitoksiin - älkää pelätkö liikaa yo-kirjoituksia, mutta älkää myöskään pitäkö niitä itsestäänselvyytenä.

    + Paljon onnea Liisa, ja menestystä pääsykokeisiin ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi eiii! Kiitos ihana ja onnittelut sinullekin!♥ Toivottavasti jokainen tämän postauksen lukeva ihminen lukee myös sinun tarinasi!
      Tätä lukiessa, mulla tuli ihan sikana asioita mieleen, joista en muistanu tossa postauksessani kertoa ja osaan kyllä tosi hyvin samaistua sun tarinaan! Mä alotin lukion pitkällä matikalla, pitkällä fysiikalla ja kemialla sekä biologialla. Biologian kursseja jaksoin käydä yllättävän monta, mutta pitkän matikan, kemian ja fysiikan lopetin aika nopeesti! Lukio alkoi tuntua väärältä vaihtoehdolta ja kursseja suoritin sillä asenteella, että kunhan läpi vaan menis. Ensimmäisen vuoden lopulla hain jopa lähihoitajaksi tekemään kaksoistutkintoa ihan vaan siltä varalta, etten selviäisi lukiosta ja mulla olisi varavaihtoehto! kävin toisella lukio vuodella kaksi jaksoa amista ja lopetin sen! Se oli ihanaa ja kasvattavaa, mutta päätin silti keskittyä täysin voimin siihen lukioon ja hyvä niin! Mä selviydyin lukiosta ja sain kaikki kurssit sun muut täyteen! Nyt musta tuli ylioppilas! Aivan mahtava fiilis!♥

      Delete
  12. Ite luin myös loppujen lopuksi todella vähän.. Mutta selvisin kuitenkin siihen verrattuna hyvin! Onneks olkoon sulle :) Mäkin saan viimein lakin päähäni ;)

    ReplyDelete
  13. Mikä on paras numero yo-kirjoituksissa? Voitko luetella ne kirjaimet parhaimmasta alaspäin? Itse olen menossa ensi vuonna lukioon ja jännittää kovin että miten siellä tulee pärjäämään, varsinkin kun en tykkää lukemisesta melkeimpä yhtään että samat syyt mullakin on mennä lukioon, mitkä sullakin oli. Annetaanko perus kokeissa koeviikoilla arvosanat 4 - 10 vai millä tavalla, voisitko luetella nekin? Mutta hurjasti onnea sinne tulevalle ylioppilaalle!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yokokeissa paras arvosana on L eli laudatur. L, E, M, C, B, A, I(eli hylätty). Koeviikolla kokeista arvosanat 4-10, samoin jaksotodistukseen, lukuunottamatta kursseja, joista voi saada arvosanan sijaan suoritusmerkinnän S eli esimerkiksi kansainvälisyyskasvatus.

      Delete
  14. Isot onnittelut ♥!

    ReplyDelete
  15. onko sulla jo yo mekko ostettu? :)

    ReplyDelete
  16. Toivottavasti mahdollisimman moni lukiolainen lukee tämän postauksen! Oikeasti lukiolaisparat aloittavat kirjoituksien pelkäämisen jo lukion ensimmäisenä vuotena, ja kirjoituksista kasvaa todella monille oikea mörkö. Totuus on, että kirjoitukset eivät ole elämää suurempi asia, ja ihan kaikki pääsevät niistä läpi, jos vähääkään tahtoa löytyy. :) kirjoitusten jälkeen itsekin huomasin, kuinka turhaan olin stressannut niistä ja soimannut itseäni lukemattomuudesta. Loppujen lopuksi kirjoituksista jää käteen vain yksi paperi, jolla ei loppupeleissä ole niin suurta merkitystä, sillä jokainen joutuu kuitenkin käymään ne pääsykokeet läpi - muutamia harvoja paikkoja lukuunottamatta. Neuvona antaisin, että panostakaa ennemmin niihin pääsykokeisiin, kuin kirjoituksiin. :) Ei täällä yliopistossa kukaan niitä lukion papereita enää kysele!

    Onnea Liisa sinulle ylioppilaaksi pääsemisestä ja tsemppiä pääsykokeisiin! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ootte ihan oikeassa että niistä kirjotuksista ei kannata stressata liikaa, mutta en nyt tiedä onko hyvä mennä sanomaan että niillä ei ole oikeen mitään merkitystä ja luoda mielikuvaa, ettei kirjoituksiin tarvi/kannata lukea hirveesti..:D toki ihmiset oppii eri tavoin, toinen lukemalla ja toinen kuuntelemalla jne. Lisäksi hyvin monessa paikassa kirjoituksista tulleista arvosanoista saa pisteitä joten kyllä niillä on merkitystä. Joten parempi neuvo voisi olla, että panostakaa ensin kirjoituksiin ja sitten pääsykokeisiin samalla tavalla niin tulee varmasti tulosta:)

      Delete